Bij katten zien we geregeld problemen van de blaas. Blaasontsteking heet ook wel cystitis.
Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Symptomen
Een kat met blaasontsteking kan de volgende (combinatie van) symptomen laten zien:
De diagnose stellen we op basis van de klachten, het lichamelijk onderzoek en urineonderzoek. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig. Om bacteriën in de urine vast te stellen is bijvoorbeeld een urinekweek nodig. Daarvoor moet met een naaldje in de blaas geprikt worden. Gelukkig vinden de meeste katten dit niet vervelend en is dit een vrij risicoloze handeling. Het kan ook nodig zijn om een echo van de blaas te maken. Daarmee kan de blaaswand en de inhoud van de blaas beoordeeld worden.
We kunnen u vragen om urine op te vangen ter beoordeling. Dit kan soms een lastig klusje zijn.
De volgende tips/stappen kunnen u mogelijk helpen:
De behandeling van de plasproblemen hangt af van de oorzaak. Bij een ongecompliceerde blaasontsteking is het meestal voldoende om pijnstillers/ontstekingsremmers te geven. Indien een bacteriekweek bevestigt dat er bacteriën zijn dan wordt antibiotica voorgeschreven.
De meeste katten met blaasgruis schrijven we een blaasdieet voor. In het geval van blaasstenen is een operatie de juiste behandelmethode. Als stress een grote rol speelt, kijken we ook of we hierin uw kat kunnen ondersteunen.
De prognose hangt af van de oorzaak. In de meeste gevallen krijgen we de klachten weer onder controle. In een heel enkel geval niet. De prognose zal altijd met u besproken worden.
Uiteraard bespreken we alle opties met u en wordt er voor de individuele patiënt samen met u een plan op maat gemaakt. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.