Hoofdstraat 135
2171 BA Sassenheim
0252-232219

Blaasproblemen bij de kat

Bij katten zien we geregeld problemen van de blaas. Blaasontsteking heet ook wel cystitis.
Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • Idiopathische cystitis: hierbij weten we de precieze oorzaak van de blaasontsteking niet. Stress is een veel voorkomende reden.
  • Blaasgruis / - kristallen en / of blaasstenen: door kleine kristalletjes kan de blaas flink geïrriteerd raken. Er kunnen ook stenen in de blaas ontstaan. Deze kunnen erg in grootte verschillen.
  • Bacteriële cystitis: De meeste ontstekingen van katten zijn steriel. Dat betekent dat er meestal geen bacteriën zijn te vinden. Bij oudere katten neemt de kans op een bacteriële oorzaak toe.
  • Tumoren: Er zijn blaastumoren die plasproblemen geven. Gelukkig komen deze maar weinig voor.

Symptomen

Symptomen

Een kat met blaasontsteking kan de volgende (combinatie van) symptomen laten zien:

  • Vaak naar de kattenbak/naar buiten
  • Kleine beetjes per keer plassen
  • Buiten de bak/in huis plassen
  • Miauwen bij het plassen
  • Vaker likken bij vulva of penis

Diagnose

De diagnose stellen we op basis van de klachten, het lichamelijk onderzoek en urineonderzoek. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig. Om bacteriën in de urine vast te stellen is bijvoorbeeld een urinekweek nodig. Daarvoor moet met een naaldje in de blaas geprikt worden. Gelukkig vinden de meeste katten dit niet vervelend en is dit een vrij risicoloze handeling. Het kan ook nodig zijn om een echo van de blaas te maken. Daarmee kan de blaaswand en de inhoud van de blaas beoordeeld worden.

Urine opvangen

We kunnen u vragen om urine op te vangen ter beoordeling. Dit kan soms een lastig klusje zijn.
De volgende tips/stappen kunnen u mogelijk helpen:

  • Maak de kattenbak schoon en droog.
  • Vul de kattenbak met speciale plastic kattenbakkorrels (katkor - bij ons op de praktijk te verkrijgen) of een vuilniszak in repen geknipt. Zo heeft uw kat wel iets om te graven, maar zal de urine langs de vulling in de bak lopen en kunt u de urine opzuigen. Bij de katkor zitten een pipet en opvangbuisje inbegrepen. Anders kunt u ook een potje en een pipet bij ons op de praktijk ophalen.
  • Soms helpt het de kat op te sluiten in een afgesloten ruimte zoals de badkamer.
  • Indien de kat in huis plast mag de urine ook vanaf de vloer opgezogen worden in een potje.
  • Het is van belang de urine zo snel mogelijk langs te brengen op de praktijk, idealiter direct na het plassen. Indien dit niet mogelijk is, bewaar de urine dan in de koelkast. De urine mag zeker niet ouder zijn dan één uur.

Behandeling

De behandeling van de plasproblemen hangt af van de oorzaak. Bij een ongecompliceerde blaasontsteking is het meestal voldoende om pijnstillers/ontstekingsremmers te geven. Indien een bacteriekweek bevestigt dat er bacteriën zijn dan wordt antibiotica voorgeschreven.

De meeste katten met blaasgruis schrijven we een blaasdieet voor. In het geval van blaasstenen is een operatie de juiste behandelmethode. Als stress een grote rol speelt, kijken we ook of we hierin uw kat kunnen ondersteunen.

Prognose

De prognose hangt af van de oorzaak. In de meeste gevallen krijgen we de klachten weer onder controle. In een heel enkel geval niet. De prognose zal altijd met u besproken worden.

Uiteraard bespreken we alle opties met u en wordt er voor de individuele patiënt samen met u een plan op maat gemaakt. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Copyright © 2022-2024 Dierenkliniek Teylingen - Voor open en eerlijk advies
Deze website is gemaakt door Youniek Link
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram